marți, 19 august 2014

Si vecinii vostri arunca pe geam canapele?

Ziua in care pana si canapeaua a zburat


In calmul amiezii vecinii de deasupra (etajul doi) arunca bucati de canapea pe geam.
Intai se aud niste lovituri asurzitoare, iar apoi, rand pe rand cad mastodonti de tapiserie si placaj in gradina verde din spatele blocului.

Ciudat e ca doar o singura voce de femeie si-a scos "coltii", intreband cu furie cine arunca pe geam? Fiul proprietarilor de la doi, un familist badaran de vreo 30 si ceva de ani a raspuns ca el si ca cineva va cobori sa ia toate resturile.
Timp de jumatate de ora lucrurile au zburat de la etaj in alternanta cu discutiile de reamenajare si loviturile de distrugere din casa. Mai apoi, in ras sau nu, cineva din bloc a intrebat tot asa, anonim, daca mai are.

Mugurel, pentru ca asa il cheama pe maistrul de astazi a vociferat infierand din vorbe obisnuinta altor vecini de a arunca mancarea pe geam, lucru care nu a nascut atatea comentarii in trecut.

Doi homlessi au fost contractati sa ia resturile izbite pe pamantul gradinii. Unul din ei, la incheiere, a strigat chibzuit: "Boss! Boss!" Una din muierile care stau sus a raspuns si omul strazii a intrebat de "boss" care i-a si transmis ca da, il asteapta in casa sa monteze noul pat.

Si totusi, ce am cu Bucurestiul?


Doar imaginati-va viata in Bucuresti, intr-un cartier aflat la doar 4 statii de metrou de zona centrala:

Zilnic, mai degraba zis noapte de noapte gunoaiele zboara de la etaj, dar numai incepand cu miezul noptii. Se aud niste falfaituri si apoi niste aterizari frante care initial ma speriau crezand ca o fiinta umana si-ar putea incheia socotelile cu viata. Dar nu e asa, aici la noi, gunoaiele se sinucid, asa cum ii place sa interpreteze absurditatea faptelor sotului meu.

Cand diminetile sunt "incarcate", femeia de serviciu, care culmea, matura zi de zi gradina, de ani intregi, ii "blagosloveste" pe toti pentru nenumaratele peturi, doze de la bere, bucati de hartie igienica folosite, prezervative, de asemenea, uzate, absorbante insangerate, pungi cu resturi de mancare, prosoape si alte textile scapate la scuturat sau de pe sarmele unde au fost lasate sa se usuce.

Vara, in unele zile de august, bucuria jocului de table este impartita de dimineata pana seara cu toti vecinii: zgomotul surd al zarurilor te fac partas la fiecare azvarlire. Totul se desfasoara parca dinadins, in balconul deschis al unor vecini inca neidentficati. In anii trecuti, o interventie a unei femei de la blocul de vis-a-vis care se plangea de perturbarea odihnei absolut necesara zilei de serviciu care urma, a condus la cea mai vioaie replica de orele 24: "intra in casa, in p..a mea!"

Caldura insuportabila cere aerisire, motiv ca geamurile sa stea deschise o mare parte din zi. Cand in sfarsit iti faci timp de curatenie, pe langa praful si insectele blocate intre ramele ferestrelor, prezenta unui prezervativ folosit nu mai clameaza nimic. Scoti un sunet intim de dezaprobare si cam atat.

Cine, ce vorbeste?


De ani de zile, in fiecare zi din saptamana si weekend, in jurul amiezii, aleea dintre blocuri este parcursa de 2 tigani, un el si o ea, care pe rand anunta sonor ca sunt in cautarea materialelor feroase "fiare vechiiii, fiare noiii!" Prezenta semnata zi de zi concureaza cu o punctualitate nebanuita a locuitorului de Bucuresti.

Un bloc cu doua scari, si 46 de apartamente distribuite fiecareia. Desi inghesuite, apartamentele adapostesc si patrupede. Pentru ele se plateste o taxa specifica. Totusi nu toate animalele si persoanele sunt declarate administratiei, motiv sa gasesti cand si cand, cate o reclamatie agatata in avizier prin care un vecin cu prea mult civism portretizeaza cu exactitate traiul de zi cu zi ale celor care tin caini, dar nu platesc taxa, celor care stau aglomerati in casa, dar nu se inscriu la intretinere etc. Greselile gramaticale sunt intrinseci in astfel de foite.

Scenariul de la bloc este imbogatit de monologurile stapanilor de caini care isi trateaza animalele ca avand suprematia unui adult, cerandu-le socoteala pentru fiecare latrat pe scara, pentru fiecare raita data fara a fi vazuti sau pentru ca se harjonesc cu alte animale. Volumul mare la care isi folosesc vorbirea le accentueaza o trasatura deja cunoscuta: aceea de a fi prost crescuti, afirmatie pe care iti vine sa o generalizezi cu fiecare nou intalnit.

Eu nu raman niciodata la vorba, doar salut si trec. Totusi cand cineva ma opreste, raspund retinut sau ascult cu oarecare suspiciune:

"Am si eu o nepotica cam ca asta mica a dvs. Uite la ea cat ii de frumoasa, manca-i-as ochii!"
Zambesc incurcat si plec, vocabularul meu nu are acest registru.

"Laura, tu esti? Ce mai faci?" M-am uitat uimita la femeia de peste 80 de ani care imi vorbea cu familiaritate. I-am zis ca ma confunda si am plecat. In urma mea inca vorbea: "Daca nu esti Laura, cine esti?"

"Ce-aveti baiat sau fetita?" Nu stiam cine este femeia care ma intreba, de ce ma intreba, daca i-am devenit cunoscuta fara sa vreau. Eram singura pe scara, cu intentia de a iesi, iar bunul simt m-a impins sa-i raspund. "E fetita."  -"Sa va traiasca!" La vremea aceea, fetita noastra avea mai bine de 1 an si jumatate si nu era o prezenta pe scara...

Adie parfum de...


Cand anotimpul insorit isi traieste maximul, ghenele incep sa curga. Siroaie intregi se intind pe strada in urma masinilor de gunoi care ridica resturile, insa imprastie zemurile. Siropul tuturor mamelor inchipuite si neinchipuite care se pot gati si consuma in casele oamenilor se desprinde difuz de asfalt si iti intra insistent pe calea narilor ingretosandu-te. Dar nu poti face nimic, doar sa pasesti mai des si sa astepti toamna. Bine ca macar se ridica gunoiul...iti zici.

Daca de jur imprejur pute, la scara, vecinii de ce nu ar mirosi? Intervalul incepe dar nu se generalizeaza cu cei care au atins pragul pensionarii, ca prima categorie si cei care sunt in pragul de a lua ultima pensie. Vara, mirosul vecinilor este nu numai a transpiratie, dar si de statut. O duhoare intensa de tigara, in care se scalda izul de nespalat al feselor (ca sa o spun plastic) si subsuorilor si ceva transpiratie imbacsita pe haine iti fac intrarile si iesirile din scara in urma vreunui astfel de vecin un mare test de rezistenta.

De luni bune, coptul vinetelor imbie la pofte. E sezonul lor. In doua randuri ne-am intalnit pe scara cu vecina de alaturi. Urca cele cateva trepte la nivelul intermediar dintre etaje unde este amplasata tubulatura pentru gunoi. De fiecare data avea in mana o oala cu resturile de vinete curate si zeama ramasa. Doar deschide usita si le arunca direct din oala. E mai simplu, nu consumi saci menajeri inutil si nici nu pastrezi mirosul/siropul in casa. Adica igienic.

De aia imi place sa stau la Bucuresti. Experiente, cat poftesti!

marți, 17 iunie 2014

Danone, un iaurt dezbracat de secrete


Invitatia - 2 click-uri, drumul - 19 statii de troleibuz si alte 10 de tramvai, timpul - 1h si 30 min



     Atat m-a costat sa valorific o invitatie la fabrica Danone din Bucuresti.
     Zilele trecute mi s-a oferit prilejul de a face parte dintr-un grup de vizitatori ai fabricii. Din perspectiva eternului cautator de bine: cea de parinte. Astfel ca o documentare un pic adancita inainte si confruntarea fata in fata cu managerul de calitate nu au facut decat sa lumineze parte din concluziile apocaliptice emise in presa/alte surse si de care aproape zilnic ne izbim.




Piata: Zeci de branduri, diferite marci apartinand aceluiasi producator, produse high-quality si economice si multe opinii care dezinformeaza


Doar o usoara adiere in memorie si-mi aduc aminte de:
  • laptele si carnea contin hormoni care afecteaza dezvoltarea copiilor,
  • laptele care se apropie cel mai mult de proprietatile celui matern este cel de la X si Y (parerea medicului pediatru cand am renuntat la alaptare), 
  • unele produse lactate din hypermarketuri  contin aracet/faina pentru a fi ingrosate, 
  • termenul de valabilitate prelungit al lactatelor indica prezenta conservantilor,  
  • laptele de magazin este produs procesat (denaturat), reintoarcerea la laptele de tara, direct de la vacutele de curte
Ce lapte bei?

Recunosc ca nu am raspunsuri la toate zecile de intrebari care inca ma mai napadesc cand si cand, dar unele aspecte, majore in lista mea de curiozitati au fost clar lamurite.


Imagine: Danone a retras loturile de produse banuite a fi contaminate cu aflatoxina




Intro-ul si partea de dialog au functionat natural, presarate cu detalii tehnice si aduceri-aminte istorice legate de primele iaurturi si nasterea brandului. Ce a reiesit accentuat din acea discutie a fost ca Danone e priceput la iaurturi, de aceea promoveaza cu atata fervoare aceasta gama de produse. 

Abia cu aceasta ocazie am aflat culisele amenintarii cu aflatoxina. E o toxina cancerigena nascuta pe cereale si nutreturi in momentul in care acestea sunt atinse de mucegai. Prin ingerare se faciliteaza tranzitarea toxinei in corpul vacii, unde isi modifica partial structura si este transmisa in laptele colectat.

In 2013, veterinarii au alertat autoritatile dupa ce au descoperit la fermele de vaci prezenta toxinei. Din acel moment s-a declansat o procedura standard. Produsele lactate apartinand acelui lot au fost oprite de la distributie, s-au solicitat probe pentru analiza, urma sa se clarifice gradul de pericol, apoi sa se ia masurile corespunzatoare. (Surprinzator este ca legea nu impune testul pentru aflatoxina procesatorilor de lapte, insa dupa acest incident, Danone a introdus voluntar testarea laptelui pentru acest tip de toxina.)

Probele de analiza au ajuns la laboratorul-reper pentru astfel de situatii, abia dupa o saptamana s-au dat publicitatii rezultatele, timp in care presa "calarea profesionist" subiectul anuntand marea contaminare. S-a dovedit a fi o alerta neconfirmata (era sub limitele europene, de zece ori mai stricte decat cele ale USA), explicatia fiind ca prin diluare (doua surse confirmate ca fiind contaminate) procentul de toxine a scazut cu mult sub limitele cerute de lege. Ca miscare de PR, Danone a ales inca de la inceput sa retraga loturile suspectate, ca o dovada a responsabilitatii fata de consumator. Evident, in presa si social media acest lucru s-a interpretat ca o recunoastere a vinovatiei, ulterior potentata de campania de imagine in care Teo punea ramasag ca la Danone totul e ok.

Si chiar daca a fost, imaginea, pentru noi, consumatorii, tot nu a fost spalata la momentul respectiv.
Acum am aflat, de la ei, si urmarind subiectele tehnico-sanitare din presa ca atunci nu a fost un pericol real.
Nota bene: Aflatoxina apare in anumite perioade din an, asa incat laptele nu prezinta contaminare constanta cu aceasta toxina, cu atat mai mult depasirea limitei legale.
A ramas totusi intrebarea: doar Danone sau de ce numai Danone?

Competitorii Danone:
Albalact - Zuzu
FrieslandCampina - Milli, Napolact
Muller
Covalact

Nr. 1 pe piata de iaurturi


Pe categoria iaurturi, au o cota de piata de 50%. Cu toate astea, la capitolul cantitate de lapte colectata acopera doar 10%. Tot ei spun ca din 2 iaurturi cumparate, unul este de la Danone. Nu stiu detaliile studiului, esantionul si argumentele care sa confirme acest lucru. Cert este ca la raftul de lactate, in hypermarketurile bine aprovizionare, unde exista contract cu Danone, produsele au o pondere vizibila. Asta e o concluzie personala. Mai mult, au si un program, NutriPanet prin care analizeaza comportamentul alimentar si specificul national in nutritie. Japonia are iaurt cu aroma de alge, Mexic are iaurt cu aroma de cactus, SUA merge pe iaurt grecesc, pentru Romania s-a dezvoltat Sana, Chefir.

How come?

Procesat, mai bun decat natural


Iaurtul procesat in fabrica:


- este testat (pentru toxine, antibiotice, diluare, determinarea in procente a compusilor). Acasa, mergem pe incredere.


- este mentinut la o temperatura constant rece de la mulgere, colectare si depozitarea in rezervoarele fabricii astfel incat sa nu existe conditii de dezvoltare/multiplicare a bacteriilor existente. Acasa nu reusim tot timpul sa asiguram acelasi traseu.




- mirosul de grajd, animal, specific este indepartat prin filtrare. In bucatarie nu avem tehnologia. Si mai sunt unii sensibili la mirosuri.



- toate procesele se desfasoara in mediu inchis, steril/filtrat. Aparent, laptele extras de la vaca circula doar prin instalatii pana la depozitarea lui in cutiile branduite. In bucatarie...aerul, peretii vaselor, oalelor, mainile celui care pregateste fermentarea reprezinta surse de contaminare suplimentara.

- pasteurizarea este obligatorie si se efectueaza la temperaturi controlate care distrug unele bacterii (care pot altera ulterior produsul), nu insa si efectele pe care acestea le-au produs cat timp au actionat in compozitia laptelui. Si nu o zic in sensul amenintarii, ci a unui proces firesc, intalnit in oricare interactiune chimica dintre elementele vii. Acasa, procesele astea sunt total necontrolate.

- fermentii sunt selectionati din produse lactate (tehnic, sunt izolati) si alesi pentru a conferi in final un gust diferentiat placut pentru consumatori. Acasa, cuibul e creat dintr-un alt lot de iaurt de casa sau dintr-o smantana de tara ca sa poata initia fermentatia. Un alt factor de contaminare.


- la capatul procesarii, iaurtul este ambalat controlat.  Acasa, are o farfurie/capac peste vasul in care fermenteaza si isi asteapta primul navalnic la hrana.



- pe raft rezista mai mult nu ajutat de conservanti (legea interzice), ci datorita procesului de fabricatie (igienic), calitatii laptelui (procesarea pana la obtinerea unor parametri optimi), temperaturii controlate pe traseul mulgere-consum. Acasa, in fiecare dintre aceste etape, nu stapanim parametrii.

- zaharul este ingredient recunoscut in continutul iaurturilor, poate suplimentar in gama pentru copii. Incercand sa sustina o campanie less sugar, compania a inregistrat scaderi de vanzari pe linia produselor in care s-a redus cantitatea de zahar. O incercare responsabila sta in utilizarea fructozei si a unor compusi naturali de indulcire care sa reduca aportul de zahar in iaurt. Si pare o batalie nesemnificativa daca punem in balanta extrema: cantitatea de zahar dintr-un alt produs alimentar, Coca-Cola.


- ingredientele suplimentare: gemurile de fructe, cerealele, fermentii si colorantii sunt produse importate, selectionate in functie de parametrii comenzilor si nu contin ingrediente ascunse. Colorantul din cosenila este un simplu pigment, care nu se mai foloseste in urma rumorii publice (Curiozitate: Bulgaria nu a intampinat opozitie din partea consumatorilor). In prezent culoarea se extrage din specii de morcov, sfecla, struguri etc. Fructele sunt culese in anotimpul specific, se congeleaza printr-un proces care le individualizeaza si in momentul comenzii sunt zdrobite la anumite dimensiuni si preparate printr-o fierbere scurta. Fermentii sunt izolati din produse lactate si protejati in cutii aflate in congelatoare cu temperaturi supravegheate (se afla in centrul atentiei Danone). Si secretul nedescoperit sta in componenta cheagului folosit pentru branza. E de asemenea importat, la momentul discutiei informatiile acestea nu erau cunoscute (dar nu cu rea intentie).
Asa ca, Voila!